Taidetta Tarhian rantapolulle

13.12.2018 - 13:21 / Yleinen Kulttuuri

Tarhian rantamia kiertää kaunis polku, joka saa alkunsa Lapinsalmen siltojen alta nimellä Lauri Santun polku ja jatkuu Maria Raunion polkuna Lehtiniemen tuntumaan ja edelleen Kurkisaareen.

Keuruun kulttuuritoimi on kartoittanut syksyn aikana eri kulttuuritoimijoiden halukkuutta lähteä elävöittämään reitistöä taiteen ja kulttuurin keinoin. Ajatus on otettu innostuneesti vastaan. Polun tarkoituksena on yhdistää entistä selkeämmin tämä pohjoispuolien alue osaksi koko Vanhan Keuruun kulttuurihistoriallisesti merkittävää miljöötä. Polun varrelta löytyy mielenkiintoinen rakennuskokonaisuus, mm. Keuruun kirkko, taiteilija Lauri Santun mukaan nimetty taiteilijaresidenssi, Keuruun kirjasto ja Punnosen talo. Erityisesti kesäaikaan tämä alue tarjoaa virkistystä ja mielenkiintoisia sisältökokonaisuuksia niin keuruulaisille, kuin tänne saapuville matkailijoillekin. Konsertit, näyttelyt, teemapäivät ja tarinat on saatava elämään ja myös suuremman yleisön tietoisuuteen. Vanhan Keuruun alue voisi avautua valtatieltä käsin kauniina käyntikorttina, kun mm. Punnosen talon ympäristöä ja Lapinsalmen rantamaisemaa hieman avattaisiin. Kokonaisuus jatkuisi myös kohti Keuruuntielle Keuruun kirkon, Maalaisvakan, uuden torialueen ja Keuruun kotiseutumuseon suuntaan. Koko Vanha Keuruu pitäisi saada näkymään isona, mielenkiintoisena kokonaisuutena, johon kannattaisi tutustua.

 

Keuruun Taiteilijaseuran kanssa on sovittu, että Punnosen täysin pusikoituneesta piha-alueesta avataan kauniita kurkistusaukkoja niin Lapinsalmen kuin valtatienkin suuntaan. Punnosen jo palaneen saunan tietämiin haluttaisiin pieni onkilaituri, Santun talon kupeeseen niitty, kirjaston alapuolelle kirjallisuusaiheinen taukopaikka ja ideoita syntyy luovien ihmisten ajatuksissa päivittäin. Alueelle voisi rakentua vaikkapa Suomen suurin ötökkähotelli. Lapinsalmen rannoilla kasvavaa, tiheää pusikkoa haluttaisiin avata myös polulla kulkijoiden nähtäväksi.

Taide ympäristö- ja yhteisötaiteen muodossa voisi näkyä alueella monin tavoin. Mukaan haastetaan paikallisia toimijoita. Navikka, koululuokat, duuni- ja kesäleirit, kansalaisopiston kuvataidekoulu, rajatalo voivat tuottavat nähtävää ja koettavaa polun varteen. Mukaan halutaan myös ammattitaiteilijoita, jotta kokonaisuus säilyy visuaalisesti hallittuna. Työhön ryhdytään ensi keväänä ja sitä jatketaan tulevina vuosina resurssien mukaan. Polulta halutaan myös kauniit pistoreitit Keuruuntielle, jotta kaunis vesistö avautuisi myös ydinkeskustan suuntaan.

 

Haaste on heitetty ja työ alkaa. Tulkaa ideoimaan