Kulttuurikasvatussuunnitelma – kulttuuriportaat kevät 2020

21.2.2020 - 12:35 / Kulttuuri Yleinen
KULTTUURIMAJAKKA – KEURUUN  KAUPUNGIN LASTENKULTTUURIOPETUSSUUNNITELMA
Oppia ja elämyksiä kulttuurista
Kulttuurimajakka on varhaiskasvatuksen ja peruskoulun tavoitteellinen kulttuuriopetussuunnitelma. Toiminta käynnistyi Keuruulla 2013. Kulttuuriportaille on koottu monipuolisia ohjelmakokonaisuuksia ikäryhmittäin ja luokka-asteittain.
Keuruun kaupungin kulttuuriopetussuunnitelma on varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen tavoitteellinen kulttuurikasvatussuunnitelma, joka tutustuttaa lapset ja nuoret oman kotikunnan kulttuuritarjontaan, kulttuurilaitoksiin ja kulttuuriperintöön. Suunnitelman kautta taide- ja kulttuuri tuodaan osaksi keuruulaisten lasten ja nuorten arkea; suunnitelma mahdollistaa yhdenvertaiset mahdollisuudet tutustua ja päästä osalliseksi kulttuuripalveluihin. Kulttuuriportailla luodaan uusia yhteistyökumppanuuksia ja toimintamalleja, mutta hyödynnetään jo olemassa olevat hyvät käytänteet. Kulttuurin saatavuus ja saavutettavuus myös paranee, kun toimintoja viedään  mm. suoraan kyläkouluille. Kulttuuriportailla on periaatteena, että passiivisen katsomisen sijaan lapset pääsevät itse tekemään ja luomaan taidetta, lapsi on toiminnassa kokija ja tekijä.  Tämä mahdollistuu, kun tuotamme kaikille ikäluokille yhteisen teeman mukaan tuotettua työpajatoimintaa.
Ohjausryhmässä ovat edustettuina yleisen kulttuuritoimen, kirjaston, Keuruun museon ja opistojen edustajat sekä koluille nimetyt yhdysopettajat.  Toimintaa koordinoi kaupungilla  kulttuurisihteeri Virva Asp. Varhaiskasvatuksen sisällöt valmistellaan yhteistyössä varhaiskasvatuksesta vastaavien viranhaltijoiden kanssa.
Kulttuuriportaita pitkin – porras kerrallaan ideana on törmäyttää ja osallistaa lapset kohtaamisiin mahdollisimman monen taiteenalan kanssa. Kulttuuri tuodaan luontevaksi osaksi kaikkien keuruulaisten arkea. Toiminta on keskitetty tämän vuoksi osaksi sivistystoimen palvelukokonaisuuksia. Sisältöjä kehitetään niin, että ne tukisivat esikasvatuksen ja koulujen opetussuunnitelmia. Toiminta on suunnitelmallista ja se helpottaa myös resursointia.
Kulttuuriportaat on kulttuurin ”minimi”, joka tarjotaan kaikille lapsille.
Kulttuuriaitta on Jyväskylän Muuramen, Keuruun, Hankasalmen, Petäjäveden, Multian, Laukaan ja Toivakan alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto. Opetusministeriön yhteisesti haettavasta rahoituksesta Keuruulle ohjautuu n. 2600 euron erillismääräraha.
Kulttuuriportailla kirjattiin vuonna 2019 yhteensä n. 4600 kulttuurikohtaamista opetussuunnitelman sisällä.
Teemat
Tänä vuonna koulujen teemana on  Einari Vuorela –runopalkintovuoden kunniaksi runo, kieli, kirjallisuus, lukemisen edistäminen ja rytmi.
Tarjoamme kaikille kouluille ja luokka-asteille työpajatoimintaa tämän aiheen ympäriltä.
FM, runoilija Fanny Torro ja tanssija Ari-Pekka Pelkonen tuottavat 2 x 45 min. työpajakokonaisuuden koulujen kaikille luokka-asteille.
Kirjailija Johanna Venho vierailee kouluilla 22.- 23.4. Keuruun kirjastolla on runsaasti teeman alle sisältyvää toimintaa.
.Kevään ohjelmaan on sisällytetty myös elokuvapäivää (katso traileri heinähattu- ja Vilttitossu  https://haapamaenelokuvat.fi/fi_FI/heinahattu-vilttitossu-ja-arhakka-koululainen) kulttuurisuunnistusta, mediataitoviikkoa, ryhmäytyspäivää, lukudiplomia, minä ja maisema –pajoja, kirjastoseikkailuita ja kuvanlukutuntia…………
Syksyllä on tarjolla kotiseuturetkeä, metsäpäivää, konsertteja ja tilaa uusille ideoille.
Varhaiskasvatusikäisille tarjoamme mm. kirjailijakoti Vuorelan työpajat,  vierailu Serlachius-museossa, tanssiteatteri Raatikon tanssiesitys, tuubakimalaisen kevätkonsertti, eskareiden ohjelmallinen itsenäisyysjuhla ja teatteri- ja konserttivierailuita sekä Pikku-Einari kirjoituskilpailun.
Yläkouluikäisille on tarjolla mm. taidepäivä Pekiloon ja Serlachius-museoon (9 lk) ka runotustyöpajoja 8 lk). Tämän ohella on tarjolla mm. teatteria ja konsertteja
Kulttuuriyhdysopettajat ovat: Hanna Laakso, Arja Jartti, Sinikka Jokihaara, Elina Kallio, Sara Kylmälä, Mirva Mikkonen, Niina Myllykangas, Tarja Rotola-Pukkila ja Anu Vesterinen.
KULTTUURIPORTAAT OHJELMA JA ESITE UUDISTUU KEVÄÄLLÄ 2020. TÄMÄN VUODEN SISÄLLÖT LÖYTYVÄT SIIS TOIMENPIDEOHJELMASTA.