Kansallisen veteraanipäivän seppeleenlaskutilaisuus netissä 27.4.2020

22.4.2020 - 17:31 / Yleinen

Paikallislehti Suur-Keuruu taltioi Kansallisen veteraanipäivän seppeleenlaskutilaisuuden 27.4.2020.
Kooste julkaistaan lehden nettiversiossa iltapäivällä.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi seppeleenlaskutilaisuuteen ovat tervetulleita ainoastaan henkilöt, joilla on nimetty tehtävä tilaisuudessa.

Kansallinen veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki pääministeri Kalevi Sorsa ja asia vahvistettiin valtioneuvostossa puolueministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä 1986. Tehtävä siirtyi Keski-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosastolle, jossa Keski-Suomen läänin veteraanipäivän järjestelyt hoiti Pekka Kaura-aho käyttäen tapahtumaan 32 000 markkaa.
Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27. huhtikuuta 1945, joka on jäänyt Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi. Silloin loputkin Saksan 20. vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyivät kello 13.30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle rajaa.
Kansallista veteraanipäivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan sillä on kaatuneiden muistopäivää rauhanomaisempi luonne.

Seppeleenlaskutilaisuudet Keuruulla, Haapamäellä ja Pihlajavedellä toteutetaan Valtioneuvoston linjauksen mukaan.

Aiemmin suunniteltu ohjelmallinen päiväjuhla Kulttuuritalo Kimarassa on peruttu.

Järj. Keuruun kaupunki, Keuruun seurakunta, kansalaisjärjestöt