Vuosittainen mediataitoviikko järjestetään tällä viikolla

9.2.2021 - 14:09 / Yleinen Nuoriso
Mediataitoviikon logo. Mediataitoviikko järjestetään 8.-14.2.2021.

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää kaikenikäisten mediataitoja sekä vahvistaa kasvattajien valmiuksia toteuttaa mediakasvatusta. Viikon aikana Keuruun nuorisopalvelut järjestävät Keuruun kaupunginkirjaston kanssa mediapajat keuruulaisille 5.-luokkalaisille. Lisäksi teemaviikko näkyy nuorisopalveluiden somessa sekä nuorisotiloilla.

Mediataidot ovat nykyisin osa kansalaisen perustaitoja, sillä mediat ovat niin läpäisevä osa arkeamme. Tämän vuoden mediataitoviikolla Keuruun nuorisopalvelut järjestävät kirjaston kanssa jo perinteeksi muodostuneet mediapajat keuruulaisille 5.-luokkalaisille. Pajoissa oppilaat pääsevät palauttamaan mieliinsä muun muassa tekijänoikeustaitoja ja luomaan omia vaikuttavia videoita. Pajat järjestetään nuorisotiloilla kouluaikana.

Valtakunnallisesti nuorisoala pureutuu tänä vuonna somehaasteisiin Harkitse ja haasta -somekampanjalla (#harkitsejahaasta). Kampanjan tavoitteena on kehottaa nuoria harkitsemaan, miten ja millaisiin haasteisiin kannattaa osallistua. Kampanjan aikana herättelemme nuoria keskustelemaan somehaasteista ja pohtimaan niihin osallistumista.

– Somehaasteet ovat parhaimmillaan hyvää ajanvietettä, hauskaa hassuttelua ja yhteishenkeä luovaa hyvänmielen puuhastelua. Pahimmillaan haasteet voivat puolestaan loukata jotakuta tai, kuten saamme ajoittain lukea lehtien sivuilta, ne voivat olla jopa hengenvaarallisia, Mediaportaat-hankkeen koordinaattori Anu Sandvik muistuttaa.

Harkiste ja haasta -kampanjaan osallistuu myös kolme nuorta somevaikuttajaa, jotka keskustelevat somehaasteista nuorisoalan vieraiden kanssa livelähetyksissä Instagramissa ja TikTokissa. Millä tavoin nuoret kokevat somehaasteet ja mistä somehaasteista kohistaan juuri nyt? Katso livelähetykset:

  • Saara Daniela, tiistai 9.2. klo 20 / Instagram @saaradaniela
  • Nelli Kniivilä, keskiviikko 10.2. klo 18 / TikTok @nellikniivila
  • RilliArru torstai 11.2. klo 18 / TikTok @rilliarru

Mediataitoviikon järjestää Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI). Mediataidoille omistetun teemaviikon avulla on tarkoitus tehdä näkyväksi sitä työtä, jota eri organisaatioissa, järjestöissä ja yrityksissä tehdään ympäri vuoden mediakasvatuksen edistämiseksi. Valtakunnallisiin tapahtumiin voit tutustua Mediataitoviikon sivuilla. Luvassa on esimerkiksi suurvanhempainilta tasapainoisesta digiarjesta, joka järjestetään verkkotapahtumana torstaina 11.2. klo 17 alkaen.

Perinteeksi muodostunutta Mediataitoviikkoa on vietetty jo vuodesta 2013.