Keuruun kulttuurisatamahankkeelle Taiteen edistämiskeskukselta 30.000 euron erityisavustus

22.6.2021 - 8:57 / Yleinen Kulttuuri

 

 

Kulttuurisatama sijoittuu kirjaston alapuoliselle venesatama-alueelle, joka yhdistyy kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Vanhan Keuruun alueeseen. Kohdetta on kehitetty vähitellen taide-, kulttuuri- ja kulttuurihistoriaelämyksiä tarjoavaksi kokonaisuudeksi, joka on niin kuntalaisten, kuin kulttuurimatkailijoidenkin kohtaamispaikka. Sataman suunnittelutyöt käynnistyivät v.  2019 ja seuraavana vuonna saatiin kunnallistekniikka, sähköistys, kiveykset ja muu tarvittava infra valmiiksi.  Satama-alueen ”maamerkiksi” päätettiin tuolloin tilata julkinen taideteos.

 

Rahoitus ja hakuprosessi

 

Vuoden 2021 vapaa-ajanlautakunnan budjettiin on varattu 15.000 €:n investointimääräraha julkisen taideteoksen hankintaan. Teknisellä toimella on varattuna 10.000 €:n rahoitus satama-alueen kehittämismenoihin. Vuonna 2022 budjetista ohjataan edelleen 10.000 teoksen viimeistelyyn.

 

Taiteen edistämiskeskus voi myöntää erityisavustusta ”Prosentti rakennuskustannuksista taiteelle”-hankkeisiin ja kyseistä rahoitusta haettiin maaliskuussa 2021. Hakijoita on paljon ja siksi hakemuksen valmistelu tehtiin huolella. Taike tekikin 18.6.2021 myönteisen rahoituspäätöksen ja myönsi hankkeelle 30.000 euron erityisavustuksen julkisen teoksen materiaali- ja palkkiokuluihin.  Kokonaisbudjetti on yhteensä 65.000 euroa. Rahoituksen suurus antaa odottaa paljon myös valmistuvalta teokselta.

 

Maaliskuussa julistettiin avoimeksi taiteilijahaku Suomen Taiteilijaseuran ohjeistuksen mukaisesti. Hakemuksia saapui määräaikaan 8.4. mennessä yhteensä 34. Vapaa-ajanlautakunta nimesi toukokuun kokouksessaan taidevalintatyöryhmän, johon kuuluivat:

kuvataiteilija/taidekonsultti Kirsi Pitkänen, kuvataiteilija Sami Ala,

ympäristötaiteen läänintaiteilija, Hans-Peter Schütt, Keuruun Taiteilijaseuran pj. Ulla Tulonen,  museonjohtaja Teppo Ylitalo, kulttuurisihteeri Virva Asp, tekninen johtaja Janne Teeriaho, vapaa- aikapäällikkö Heli Peltola, viheraluemestari Heli Nousiainen, kirjastotoimenjohtaja Johanna Hämäläinen ja kunnallistekniikan päällikkö Juho Tukiainen.

 

Jo hakemusvaiheessa teokselta oli edellytetty toiminnallisuutta ja passiivisen katselun sijaan sen haluttiin osallistavan yleisöä koskemaan, kokemaan, haastamaan ja viihtymään ja se pysyi valintakriteerinä loppuun saakka.

 

Pitkällisen ja perusteelllisen pohdinnan jälkeen teosluonnoksen toteuttajiksi valittiin taiteilijapari NEON.

 

Taiteilijat kertovat kotisivuillaan mm. seuraavaa:

 

Olemme NEON eli arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Viliina Koivisto. Studiomme sijaitsee Englannissa, mutta suunnittelemme ja rakennamme projekteja ympäri maailmaa. Teemme teoksia, jotka sijoittuvat taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun välimaastoon. Tavoitteenamme on suunnitella ja toteuttaa projekteja jotka luovat kokijalleen osallistavia, lumoavia ja mieleenpainuvia kokemuksia. Teoksemme ovat usein sijoitettu arkipäivän ympäristöihin. Olemme kiinnostuneet julkisesta tilasta, sillä se antaa meille mahdollisuuden auttaa ratkaisemaan, miten jokin tila toimii ja millainen on sen identiteetti. Taide lisää viihtyisyyttä ja turvallisuuden sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Suhtaudumme intohimoisesti julkisen tilan kehittämiseen, sillä uskomme, että taiteen ja muotoilun avulla voimme vaikuttaa siihen, kuinka onnellisiksi ja tyytyväisiksi ihmiset mieltävät olonsa elinympäristössään. Useimmat teoksemme ovat paikkasidonnaisia ja siitä johtuen portfoliomme teokset ovat keskenään hyvin erilaisia tekniikan suhteen. Työskentelemme yhdessä eri alojen ammattilaisten ja tekijöiden kanssa sen perusteella, mitä projekti ja suunnittelemamme teos vaatii. Se tarkoittaa, että voimme tarjota asiakkaillemme laajan valikoiman luovia ratkaisuja ja parhaan mahdollisen lopputuloksen. Lisäksi työskentelemme usein erilaisten yhteisöjen kanssa osana taiteellisen prosessimme eri

vaiheita. Arvostamme tällaista tapaa työskennellä, sillä se mahdollistaa syvemmän ymmärryksen paikasta ja sen käyttäjistä.

Aiempia asiakkaitamme ovat esimerkiksi: London Design Festival, English Heritage, Warner Brothers, British Council, ITV, Coventry City of Culture 2021, RIBA, National Trust, Peroni, City of London, Knight Dragon, Ted Baker, NOW gallery, Sculpture by the Sea, NIKE, Marks & Spencer, The Architecture Foundation, Topshop, Peugeot, Hilton, Barfotastigen – Paljasjalkapolku (Korppoo) ja Helsinki Design Week.

 

Taiteilijapari saapuu Keuruulle heinäkuun toisella viikolla, jolloin neuvotellaan mm. teoksen teknisestä toteutuksesta. Luonnos valmistuu elokuun lopussa, jonka jälkeen tilataan varsinainen teos. Sen on määrä olla valmiina kesällä 2022.

 

Lisätietoja:

Kulttuurisihteeri Virva Asp, puh. 040 716 068)

Tekninen johtaja Janne Teeriaho, janne.teeriaho@keuruu.fi