Kulttuurisataman julkinen taideteos on SPLASH!

30.9.2021 - 10:40 / Yleinen Kulttuuri

Havainnekuvia teoksesta (pdf)

Tiedote 30.9.2021

Keuruun kaupunki julkisti keväällä Suomen Taiteilijaseuran ohjeistuksen mukaisesti avoimen teoshaun.  jolla etsittiin taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, jolta voitaisiin tilata luonnos kulttuurisataman julkiseksi taideteokseksi. Hakemuksia saapui 43. Valintatyöryhmä päätti tilata huolellisen pohdinnan jälkeen teosluonnoksen englantilais-suomalaiselta taiteilijaparilta NEON, joka kertoo itsestään seuraavaa: ”Olemme arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Viliina Koivisto. Studiomme sijaitsee Englannissa, mutta suunnittelemme ja rakennamme projekteja ympäri maailmaa. Teemme teoksia, jotka sijoittuvat taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun välimaastoon. Tavoitteenamme on suunnitella ja toteuttaa projekteja jotka luovat kokijalleen osallistavia, lumoavia ja mieleenpainuvia kokemuksia. Teoksemme ovat usein sijoitettu arkipäivän ympäristöihin. Olemme kiinnostuneet julkisesta tilasta, sillä se antaa meille mahdollisuuden auttaa ratkaisemaan, miten jokin tila toimii ja millainen on sen identiteetti. Taide lisää viihtyisyyttä ja turvallisuuden sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.”

 

Taiteilijat kävivät heinäkuussa Keuruulla etsimässä innoitusta teokselle ja kuulemassa valintaraadin toiveita.

Teokselta edellytettiin toiminnallisuutta, pitkää elinkaarta ja huoltovapautta. Muotokieli voisi nousta historiasta ja satama-alueen hengestä. Taiteellinen vapaus jäi muilta osin tekijöille.

 

Kun luonnos SPLASH! (roiske pärske) syyskuussa esiteltiin valintaraadille, voitiin todeta, että se täytti teokselle ennakkoon esitetyt toiveet varsin onnistuneesti. Luonnos hyväksyttiin valintaraadissa toteutettavaksi ilman muutoksia  ja se valmistuu kesällä 2022.

 

Teosideasta taiteilija kertovat seuraavaa:

”Kun vierailimme Keuruulla, tutustuimme sen historiaan ja oli ilmiselvää, että kaupunkia ympäröivä vesistö oli merkityksellisessä roolissa ja vesireitit olivat pitkään merkittävimmät kulkureitit niin kirkkoväelle, kuin puutavarallekin.

 

Kävellessämme Lapinsalmen siltaa, ohitsemme vilisi uimarannalle kiirehtiviä keuruulaisia. Katselimme hyppytornista hyppiviä lapsia ja sanoimme yhteen ääneen – miten täydellinen paikka asua. Halusimme teoksessamme tuoda esiin tuota hetkeä, joka kiteyttää kokemuksemme Keuruusta.

 

Teos on suunniteltutoimimaan istuimena ja esityksiä kehystävänä taustana. Sitä voi lähesty ja koskea. Valaistuna se loistaa illan pimeydessä. Teoksen muotokielestä voidaan hakea innoitusta koko satama-alueen ilmeen jatkokehittämiseen. Toivotaan, että mahdollisimman moni Keuruulla vieraileva voisi vaikkapa kuvauttaa itsensä luomuksen äärellä.”

 

Teos tullaan valaisemaan, jolloin se kohoaa näyttäväksi maamerkiksi myös pimeänä vuodenaikana.

 

Teoksen materiaali on teräs. Se koostuu 20 erikokoisesta kaarevasta kehyksestä, jotka yhdistyvät niin, että ne muodostavat roiskeelta näyttävän muodon. Konetaivutettu ja sinisävyiseksi maalattu putki päällystetään reikälevyllä.

 

Teoksen korkeus on 5,5 metriä ja se sijoittuu satama-aukiolle, aiturin läheisyyteen. Työ valmistetaan alihankintatyönä ja seuraavaksi kaupunki ja taiteilijat lähestyväkin paikallisia metallialan yrityksiä.

 

Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä 30.000 euron prosentti taiteelle- avustus on mahdollistanut taidehankinnan toteutuksen.

 

Valintaraati: Kuvataiteilija/taidekonsultti Kirsi Pitkänen, kuvataiteilija Sami Ala, ympäristötaiteen läänintaiteilija Hans-Peter Schütt, Keuruun Taiteilijaseuran pj. Ulla Tulonen,  museonjohtaja Teppo Ylitalo, kulttuurisihteeri Virva Asp, tekninen johtaja Janne Teeriaho, vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola, viheraluemestari Heli Nousiainen, kirjastotoimenjohtaja Johanna Hämäläinen ja kunnallistekniikan päällikkö Juho Tukiainen.

 

Lisätietoja:

Kulttuurisihteeri Virva Asp, puh. 040 716 068, virva.asp@keuruu.fi

Tekninen johtaja Janne Teeriaho, janne.teeriaho@keuruu.fi