Voimaa ja tasapainoa -ulkoliikuntaryhmät alkavat 9.5. 2022

3.5.2022 - 15:00 / Yleinen Liikunta

Ryhmät

Maanantaina

Klo 13-14 Tervan liikuntapuisto

Klo 14-15 Tervan liikuntapuisto

 

Tiistaina

Klo 9-10 Kurkisaari

Klo 10-11 Kurkisaari

Ryhmissä harjoitetaan lihasvoimaa sekä tasapainoa ulkokuntosalilaitteita ja erilaisia pienvälineitä hyödyntäen ja osallistujien kuntotaso huomioon ottaen. Säävaraus. Lisätietoja ryhmistä erityisliikunnanohjaaja Riina Murtoselta p. 0405203949. 

 

Matalan kynnyksen suositut ulkoryhmät käynnistyvät jälleen Tervassa ja Kurkisaaressa ensiviikolla. Ryhmissä harjoitellaan monipuolisesti lihasvoimaa ja tasapainoa ulkokuntoilulaitteilla sekä pienvälineillä. Kaikki ryhmät ovat avoimia ja jokainen voi liikkua oman kuntotasonsa mukaan.

Jalkojen lihasvoima ja tasapaino ovat tärkeitä  ihmisten liikkumiskyvyn kannalta. Voimaa tarvitaan esimerkiksi tuolista seisomaan noustessa, portaissa kävellessä sekä äkillisissä tilanteissa kuten liukastuessa. Tasapainoa tarvitaan asennon säilyttämiseksi niin paikallaan seistessä liikennevaloissa, kuin liikkuessakin. Ulkona liikkuessa tasapainoa tarvitaan enemmän, sillä vaihtelevat maastonmuodot vaikeuttavat kävelyä.

Voima ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta sopivalla harjoittelulla näitä ominaisuuksia voidaan ylläpitää sekä kehittää. Liikkumiskyvyn kannalta parasta on yhdistellä sekä voima- että tasapainoharjoitteita.

Ikääntyessäkin tärkeintä on välttää liikkumattomuutta. Jokainen askel tai liike on tärkeä. Kun huomioidaan ikääntyvien liikuntasuositukset, niin monipuolinen harjoittelu nousee esiin.

 

Liikuntasuositukset 65 vuotta täyttäneille toimintakyvyn edistämiseksi ja kaatumisten ehkäisemiseksi on seuraavat:

Monipuolista yhdistelmäharjoittelua, johon sisältyy koordinaatio- ja tasapainoharjoittelua vähintään kolmena päivänä viikossa.

Kestävyyttä ylläpitävää ja kehittävää fyysistä aktiivisuutta viikoittain
–   Kohtuutehoisesti 2,5 tunnista 5 tuntiin tai
–   Raskastehoisesti  1,15 tunnista 2,5 tuntiin tai
–   Se voi koostua kohtuu- ja raskastehoisen yhdistelmänä

Voimaharjoittelua vähintään kohtuutehoisena ainakin kahtena päivänä viikossa

Paikallaanolon vähentämistä

Iäkkäiden liikunnassa tulee ottaa huomioon yksilöllinen terveystilanne. Jos haluaa parantaa kuntoa, vähentää kroonisten sairauksien riskiä ja estää lihomista, minimisuositukset tulisi ylittää. (Lähde: voimaavanhuuteen.fi)