Kristian Blomberg

 

 

 

 

 

 

Keuruun kaupungin Einari Vuorela –runopalkinto Kristian Blombergille

Keuruun kaupungin vuoden 2020 Einari Vuorela -runopalkinto on myönnetty Kristian Blombergille teoksesta Kaikessa hiljaisuudessa (Poesia 2019).

Palkintoraatiin kuuluivat kirjailija Johanna Venho; kirjailija, kriitikko Jukka Koskelainen ja kirjailija, toimittaja Teppo Kulmala. 8 500 euron arvoinen palkinto jaetaan joka kolmas vuosi.

Palkintolautakunnan perustelut

Kristian Blombergin tarkkakatseiset runot, mietelmät ja typografiset merkinnät ovat ajattelun ja vaistoavan huomioimisen vuorokäyntiä. Pohtimaan houkuttavaa kirjaa on hauska ja vaivaton lukea.

Muistin ja kielen, aistimusten ja havaintojen herkkävireiseen soinnutteluun liittyy aforistista ja loogista, filosofialle ja matematiikalle rinnasteista kyselyä ja päättelyä.

Yksinäinen runoilija tarkkailee läheltä äärettömyyksiin. Kumppanin kanssa kaksin ollessa huomioihin kehkeytyy lisäväri ja ääri, rakkauden läheisyys.

Typografinen ”kokeellisuus” luo lisälehtiä Blombergin kirjasta välittyviin tuttuihin, mutta uudesti nähtyihin ilmiöihin. Nämä ovat myös romanttisia ja ihmetteleviä. Lukija kulkee kirjan mukana sen luontevana osatekijänä. Teksti jopa tähdentää luomisen anonymiteettiä. Ilmenee ”jotain olennaista – riippumatta kenen alulle panemaa se on”.

Taustalla on jotain ihmisenä olemiseen luontaisesti kuuluvan salaisuuden kaltaista. Se näyttäytyy muodon, eleiden, satunnaisen oloisesti elämään jääneiden muistikuvien ja selittämättömien mutta kuitenkin kuin jo kerran olleiden ja luonnollisina mieleen pulpahtavien assosiaatioiden välityksellä.

Hiljaisuus kuulostaa suurelta koska olemme pieninä kokijoina sen sisällä, ja sellaisina yhä myös lapsia, jotka kuulevat:

ja taruolentojen sielut sekoittuvat / metsän sieluun edelleen, sittenkin. Suhinaa.”

Tuntemisen ja tuntemattoman tarkkailemisesta tavanomaisuuksien keskellä, niissä ja niiden rikkautena syntyy Blombergin teokseen moninaisia näkemyksiä ja kosketuksia.

Ne ilahduttavat lukijaa luomalla elämänilmiöille erilaisia ja eri suunnista nähtyjä katsantoja, arvostamalla arkisuutta ja myöntymällä olemassa olemiseen hämmästyttävyyden ja siksi myös tietämättömyyden arvokkailla tasoilla.

Kristian Blomberg

(s. 1975) on palkittu jyväskyläläinen runoilija, osuuskunta Poesian perustajajäsen ja sen entinen kustannuspäällikkö.

Blombergin kolmannelle teokselle Valokaaria (2015) myönnettiin Kalevi Jäntin palkinto ja Nihil Interitin runouspalkinto. Blombergin toinen teos itsekseen muuttuva (2011) oli ehdolla Yleisradion Tanssiva karhu ja Einari Vuorela -palkintojen saajaksi. Blombergin suomentama René Charin Hypnoksen muistikirja (2009) voitti Vuoden Aforismikirja -palkinnon.

Charin lisäksi Blomberg on kääntänyt Aram Saroyanin minimalistisia runoja yhdessä Harry Salmenniemen kanssa. Hän on myös toiminut runouslehti Tuli&Savun päätoimittajana ja toimittajana. Lehteen hän on kirjoittanut lukuisia uusia runouksia ja runomuotoja käsitteleviä esseitä. Hänen esseitään on julkaistu myös mm. Parnassossa ja Nuoressa Voimassa.

Teokset

  • Kaikessa hiljaisuudessa (2019)
  • Valokaaria (2015)
  • Itsekseen muuttuva (2011)
  • Puhekuplia (2009)

Palkintolautakunta 2020

Kirjailija Johanna Venho, pj.

Kirjailija, kriitikko Jukka Koskelainen

Kirjailija Teppo Kulmala

Palkintoehdokkaat 2020

• Kristian Blomberg, Kaikessa hiljaisuudessa, Poesia 2019
• Juha Kulmala: Ränttätänttä, Savukeidas 2017
• Kaija Rantakari: Koko meren laajuus, Poesia 2018
• Jouni Teittinen: Sydäntasku, Poesia 2019
• Miia Toivio, Sukupuutot, Teos 2019

Palkintolautakunnan perustelut:   Mediatiedote

Teppo Kulmalan kirjoitus

Runopalkintofinalistien julkistamistilaisuudesta
taltioitu video julkaistaan 11.6.2020 klo 15
https://vimeo.com/425226212

Runopalkinnon saajat 1997 – 2017

1997 Ilpo Tiihonen, Muusa,(WSOY 1994)

2000 Jukka Koskelainen, Erään taistelun kuvaus (Tammi 1997)

2005 Jouni Inkala, Kirjoittamaton (WSOY 2002)

2008 Johanna Venho, Yhtä juhlaa (WSOY 2006)

2011 Saila Susiluoto, Carmen (Otava 2010)

2014 Pauliina Haasjoki, Hiukset (Otava 2013)

2017 Olli Heikkonen, Teoria kaikkein pienimmistä (Tammi 2015)