TEEMA: Totta vai valetta
Täältä löydät ohjeet ja materiaalit 1. luokan mediaportaan toteutukseen. Lue ja sisäistä nämä ohjeet huolellisesti ja lataa kaikki materiaalit valmiiksi ennen oppitunteja.
Kokonaisuus on 2 x 45 minuuttia, eli siis yhteensä kahden oppitunnin pituinen, jotka kannattaa pitää peräkkäin.
Mikäli teillä on kysyttävää pajojen toteutuksiin liittyen, ottakaa yhteyttä Nuorisopalveluiden vastaavaan:
Niina Savilahti
040 512 6348
niina.savilahti@keuruu.fi
Materiaalit/välineet
Valmistautuminen ennen oppitunteja:
VINKKI: jos jokin aihe tai ilmiö on aiheuttanut viime aikoina keskustelua luokassa, voit myös vapaasti muokata muitakin kohtia ”totta vai valetta” teemalla, ryhmääsi kiinnostavilla ja teille sopivilla aiheilla ja valokuvilla.
Hyviä ilmaisia kuvapankkeja materiaalinen hankkimiseen ovat mm.
OHJEET OPETUSTUOKIOIHIN
Opetustuokio 1 (n. 10 min)
“Mitä media tarkoittaa” ja mitä mediasisältöjä on olemassa?
Oppilaat itse ehdottelevat eri medioita ja opettaja kirjaa ne taululle. (Esim. mainokset, elokuvat, videot, pelit, uutiset, äänikirjat jne…)
Keskustellaan medioista ja niiden käytöstä:
Muistutetaan:
Opetustuokio 2 (n. 20 min)
Avataan PowerPoint ja kerrataan vielä, että media on jonkun toiselle tuottamaa sisältöä. Mietitään yhdessä, onko kaikki tieto mediassa totta vai ei. Kumpaan lapset luottaisivat enemmän, siihen että joku uutislähetyksessä kertoo, että Suomessa on nähty jääkarhu, vaiko että kaveri Whatsappaisi saman tiedon heille?
Siirrytään pohtimaan PowerPointin ”totta vai valetta” dioja yhdessä. Jokaisen eri kuvan ja väittämän kohdalla mietitään mistä asioista voi päätellä, onko kuvan yhteydessä oleva väittämä totta.
Tehtävä 1 (n. 15 min)
Toteuta parin kanssa/pienessä ryhmässä video, jossa kerrot yhden lyhyen tosiasian ja yhden lyhyen valheen. Aikaa 15 minuuttia.
VAIHTOEHTOINEN TOTEUTUSTAPA:
Mikäli käytössänne ei ole kännyköitä tai tabletteja, tehtävän voi toteuttaa myös pareittain ja suullisesti luokan edessä, omat väittämänsä esittämällä.
Opetustuokio 3 (n. 45 min)
Katsotaan videot yhdessä ja keskustellaan niistä. Muiden tehtävänä on valmiista videoista hoksata, kumpi väittämistä on totta ja kumpi valetta – ja mistä voimme näin päätellä.
Lopuksi katsomme videon: Nettielämää – Pääsenkö porukkaan?
Keskustelua videon jälkeen: